Kanjoning

Kanjoning - Tara rafting centar "Paradiso"

Da li ste spremni za jedinstvenu ljetnu avanturu?
Kanjoning spada u jedan od najmlađih ekstremnih sportova. Kanjoning predstavlja prolazak kroz kanjon uz skup nekoliko tehnika koje uključuju skakanje, plivanje, penjanje(sa ili bez užeta), provlačenje kroz uske prolaze i druge.

Kanjon Nevidio

Kanjon Nevidio je dio rijeke Male Komarnice, koja izvire u podnožju Durmitora, u centralnom dijelu Crne Gore. Divlja ljepota ovog kanjona privlači pažnju mnogih turista. Okolina ulaza u kanjon smatra se jednom od najljepših u tom kraju, a svoj toj ljepoti doprinosi selo Pošćenje sa dva lednička jezera.. Zbog okomitih stijena veći dio kanjona je vječito u sjenci.
Kanjon je bio misterija za mnoge sve do 1965. kada ga je sa oskudnom opremom, osvojila grupa planinara iz Nikšića, a danas je dostupan svim ljubiteljima prirode i aktivnog odmora.
Prolazak kroz kanjon traje 3-4h, dubina kanjona je 400m, a dužina oko 4 km.

Kanjon Hrčavka

Hrčavka je rijeka u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Hrčavka je najveća pritoka rijeke Sutjeske i svom svojom dužinom prolazi kroz Nacionalni park Sutjeska. Izvire u šumovitim predjelima istočnih padina planinskog masiva Oboreno točilo i prolazi kroz uski kanjon između Orline i Paša-Lipovog dola, te Stružina i Gradine i zatim se uliva u rijeku Sutjesku. Divlji kanjon Hrčavke je jedan je od poslednjih istraženih kanjona u Evropi, a komercijalne ture se organizuju od 2014. godine. Kanjon Hrčavke preporučuje se nešto spremnijim avanturistima, zahtjevniji je od kanjona Nevidio. 

Prolazak kroz kanjon traje 5-6h, spremite se da uživate u divljoj ljepoti kanjona uz skakanje niz vodopade, plivanje, spuštanje uz korištenje alpinističke opreme, a uz to ne zaboravite da napravite sjajne fotografije.

Svaku grupu vode iskusni vodiči i obezbjeđena vam je sva neophodna oprema za prolazak kroz kanjon. Važna je dobra fizička spremnost.