Planinarenje

Planinarenje - Tara rafting centar "Paradiso"

HIKING predstavlja šetnju umjerenog intenziteta kroz unaprijed obilježene staze i važi za jednu od najpopularnijih aktivnosti u prirodi.
Osim brojnih zdravstvenih benefita, hiking je savršen način da se povežete sa prirodom i otkrijete raskošnu ljepotu planinskih pejzaža.

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini. Prostire se na površini od 16.052,34 ha, od čega je 66% površine pokriveno šumom, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Nacionalni park Sutjeksa proglašen je nacionalnim parkom 1962. i smatra se jednim od najraznovrsnijih ekosistema na području jugoistočne Evrope.
Nacionalni park Sutjeska poznat je po planinskim masivima Maglića, koji je ujedno i najveća planina u Bosni i Hercegovini, sa najvišim vrhom Maglićem, Volujaka, Vučeva i Zelengore, koja se zbog svojih “gorskih očiju”, bistrih glacijalnih jezera smatra najljepšom planinom u Bosni i Hercegovini.

Perućica

Strogo zaštićeni prirodni rezervat Perućica prostire se na 14,34 kilometara kvadratnih i izuzetno je bogata florom i faunom, a registrovano je preko 170 vrsta drveća i grmlja. Neka stabla stara su oko 300 godina, a mogu se pronaći i stabla koja su visoka preko 50 metara. Životinjski svijet prašume sadrži oko 140 vrsta ptica, te 36 vrsta i 18 familija sisara.
U srcu prašume smjesten je vodopad Skakavac, čija visina iznosi 75m.

Gorske oči Zelengore

Zelengoru, po mnogima najljepšu planinu u Bosni i Hercegovini čine nepregledna zelena prostranstva, bistra jezera, guste šume, pašnjaci, raznovrsnost flore i faune, pejzaži koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
Bistra glacijalna jezera, poznata kao “gorske oči” smještena su u podnožjima vrhova Zelengore i daju joj posebnu čar. Najpoznatija su: Orlovačko jezero, Crno i Bijelo jezero, Kotlaničko jezero, Borilovačko i Kladopoljsko jezero, kao i jezera Gornje i Donje bare.
Najviši vrh Zelengore je Bregoč (2014m).

Prijevor

Prijevor je planinska visoravan podno Maglića, sa zapadne strane na 1668 mnv. do koje dolazimo terenskim vozilima sa Tjentišta. Na polovini puta do Prijevora sa parking mjesta vijugavo stazom dolazimo do vidikovca Dragoš sedlo na kome obično pravimo pauzu za odmor i fotografisanje. Sa vidikovca se pruža prelijep pogled na vodopad Skakavac u srcu prašume, planinske masive Maglić, Zelengoru i Volujak.

Trnovačko jezero

Do Trnovačkog jezera stižemo šetnjom dugom oko 2h od Prijevora, prolazeći kroz Suvu jezerinu. Trnovačko jezero nalazi se na 1517 mnv. Prepoznatljivo je zbog svog srcolikog oblika i smaragno zelene boje. Okružuju ga planinski masivi Maglić, Bioč, Volujak, Vlasulja i Trnovački Durmitor, a jezero plijeni svojom ljepotom sa svih navedenih planina.
Trnovačko jezero mnogima je sinonim za višednevni odmor u prirodi i kampovanje sa prijateljima i porodicom, a svako ko ga jednom posjeti, ponovo se vraća. Najveća dubina jezera je 9m i podobno je za ljetno rashlađivanje.