Rafting na Tari

Rafting na Tari - Tara rafting centar "Paradiso"

Rafting na rijeci Tari je jedna od najpopularnijih aktivnosti na ovom području na koju se svake sezone odluče na desetine hiljada gostiju iz okruženja, ali i inostranstva.
Rafting predstavlja spuštanje niz rijeku gumenim čamcima, takođe poznatim kao “raft”.

Rijeka Tara nastaje ispod planine Komovi, na sjeveru Crne Gore. Rijeka Tara na svom završnom toku stvara prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a na mjestu Šćepan Polje spajanjem Pive i Tare, nastaje rijeka Drina.
Kanjon Tare je najdublji i najljepši u Evropi, a drugi najdublji kanjon u svijetu. Najveća dubina kanjona je 1300m. Tara je plovna stotinjak kilometara, a većina rafting tura organizuje se na završnom dijelu, što je ujedno i najuzbudljivija dionica sa najviše bukova.

Rafting je prije svega spoj dobre zabave, avanture i druženja.
Polazna tačka je Brštanovica, koja se od kampa Paradiso nalazi na oko 25 kilometara i do početne tačke dolazimo terenskim vozilom. Potom slijede uputstva od strane licenciranog skipera, a zatim adrenalinski spust. Tokom raftinga pravi se pauza za fotografisanje, kupanje, odmor…
Tokom aktivne rafting sezone, vodostaj rijeke Tare nije isti, pa je tako najpogodniji period za adrenalinsku avanturu u maju i junu, dok je od jula do septembra sam sput dosta opušteniji i sporiji.